Herbert Kickl Svet24.si

Skrajno desni svobodnjaki krepijo moč na meji s ...

retrogradni merkur Svet24.si

Tedenski horoskop: zdrava previdnost ne bo odveč

13787X5689 Necenzurirano

Kako so bivši minister Stepišnik & co. iz ...

1731758006-172a8138-1731757847399 Reporter.si

Načrt politične likvidacije: bo Eva Irgl zabila ...

slovenija sesko 1 Ekipa

Ponarejeni slovenski dresi: Pazite, kaj kupujete, ...

neda-ukraden Revija Stop

Neda Ukraden: »Starejša kot sem, bolj sem nora!«

avstrija slovenija Ekipa

Po tekmi Avstrija - Slovenija zavrelo, predsednik ...

Zabavno Köln

Zakaj je dražje vino boljšega okusa?

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
15.08.2017 21:13

Znanstveniki iz Nemčije in Francije so ugotovili, zakaj je dražje vino dejansko boljšega okusa. To je povezano s centrom v možganih, odgovornim za nagrajevanje.

"Sistem za nagrajevanje se aktivira veliko močneje z visokimi cenami in na ta način očitno tudi izkušnja okušanja," je pojasnil Bernd Weber z univerze v Bonnu, ki je raziskavo izvedla skupaj s francosko poslovno šolo Insead.

"Zdaj se poraja zanimivo vprašanje, ali je mogoče sistem za nagrajevanje naučiti tako, da bo manj dovzeten za takšne učinke 'placebo marketinga'," je dodal nemški raziskovalec.

V raziskavi je sodelovalo 15 moških in 15 žensk, ki so vino okušali v aparatu za magnetno resonanco. Znanstveniki so jim povedali, koliko stane vsako vino, preden so ga popili po cevki. Nato so vsak vzorec ocenili na devetstopenjski lestvici.


V vseh primerih je šlo za enako vino, le cene za steklenico so bile različne - tri, šest in 18 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Po pričakovanjih so sodelujoči trdili, da je bilo dražje vino boljšega okusa od cenejšega," je povedala raziskovalka Hilke Plassmann.

Meritve z magnetno resonanco so pokazale, da sta bila sprednji reženj in striatum, ki sta povezana z nagrajevanjem in motivacijo, dejavnejša ob višji ceni. "Kaže, da se sistem za nagrajevanje in motivacijo poigrava z nami," je sklenila raziskovalka Liane Schmidt.