Francozi in Belgijci se še vedno prepirajo, kateri izmed obeh narodov je pravzaprav zaslužen za nastanek nepogrešljive krompirjeve poslastice.
Pomfrit je hrana, ki milijonom ljudem po svetu predstavlja užitek. Francija in Belgija pa se še vedno prepirata glede resničnega izvora hrustljavih krompirjevih palčk.»Pomfrit je nastal na ulicah, zato je tako težko določiti od kod izvira,« pravi francoska zgodovinarka. Je osnovna sestavina francoske kulinarike, v Belgiji pa je prepoznan kot nacionalna jed. Strokovnjaki imajo različna mnenja o tem, katera država je prva ustvarila hrano, ki povzroča višjo telesno težo kot rdeče meso. Ena teorija pravi, da se je »premiera« pomfrita zgodila na najstarejšem mostu v Parizu, kjer so ulični prodajalci začeli prodajati pomfrit tik pred francosko revolucijo. Belgija pa vztraja, da so pomfrit izumili v Namurju v 17. stoletju. Ko so ameriški vojaki prišli v Belgijo med prvo svetovno vojno in so pokusili pomfrit, bi ga naj poimenovali »francoski«, ker je bila francoščina takrat uradni jezik belgijske vojske. Zanimivo pa je tudi, da ga Francozi in Belgijci jedo drugače; francozi ga jedo z vilicami in na krožniku, medtem, ko ga Belgijci jedo z rokami. Francozi radi poleg pomfrita pojedo še kakšen zrezek, Belgijci pa ga jedo samo z omako. Če ga nihče ne bo prenehal proizvajati, potem pa tudi tale prepirček ne bo naredil večje škode, ne?