Člani Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot iz Leskovca pri Krškem so si del vikenda polepšali na Krasu. »Kadar piha burja bo sigurno lepo vreme,« pravijo prebivalci Krasa in res je bila sobota obsijana s soncem.
Foto: Darinka Kerin KilerČlani Društva ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem so se v soboto odpravili na tretjo strokovno ekskurzijo. Iz meglenega, hladnega Posavja so se pripeljali naravnost v sončno jutro na Krasu in si privoščili dobrote, ki so jih pripravili člani društva. V prijetnem vzdušju in s polnimi trebuščki so se podali na svojo prvo dogovorjeno lokacijo – ogled doline Glinščice, ene od tržaških rek, ki leži na območju Nature 2000.
Glinščica izvira nad vasjo Klanec in teče proti morju po kraških tleh, ki so v teku stoletij dovolila globoko erozijo in nastanek čudovite kanjonske doline med hribom Stena in Kraškim hribom. Dolga je samo dvanajst kilometrov, a je prava zakladnica zanimivosti, zaradi česar je bila v večjem delu leta 1996 razglašena za naravni rezervat. Razgledna točka pri Jezeru je ljubiteljem suhomesnatih dobrot nudila prečudovit pogled na celotno dolino.
Po ogledu doline jih je pot popeljala v pršutarno Lokev na Krasu, kjer so si ogledali proizvodne prostore ter poizkusili njihove izdelke ter lokalno vino Teran. Ker je osnovna dejavnost v Društvu ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem predelava mesa, so udeleženci ekskurzije z zanimanjem poslušali predstavitev zaposlenih v pršutarni, ki je ena najstarejših pršutarn na slovenskem Krasu.
Ker pa je ob dobri hrani prijetno poizkusiti tudi dobro kapljico lokalnega vina, so se odpravili še na ogled kleti ter degustacijo vin v zadrugo Vinakras. Ob sprejemu so bili deležni kratke predstavitve zgodovine zadruge, sledil pa je še ogled kleti z degustacijo.
Strokovno ekskurzijo, ki se je je udeležilo 50 članic in članov, so zaključili s skupno večerjo in druženjem.