Badnjik je stara vrsta obrednega kruha v Beli krajini, pripravljajo pa ga z veliko okrasja ob božičnem času.
Gospodinja na badnjik (dan pred božičem) zamesi kruh in ga z oblikovanjem testa dodatno okrasi in premaže z jajcem. V večjih družinah je gospodinja pripravila več hlebcev. Ko je kruh pečen, ga družina postavi pod božično drevo k jaslicam. Na novo leto - 1 januarja zjutraj pa gospodar hlebec kruha razdeli vsem živalim na kmetiji - kot prvi obrok v letu.Živina tako deli enako hrano z družino; badnjik pa naj bi vsem prinesel srečo, zdravje in plodnost. Tudi Boris Raztresen - Financarov Bore po domače je prvi dan v tem letu ponovil starodavni obred in s slastnim kruhom razveselil kokoši, gosi, race, osličke in govedo na svoji kmetiji v Rimu (pri Adlešičih).
Priprava takšnega kruha je bila poznana tudi drugod po Sloveniji, imenujejo pa ga še božičnik, poprtnik, župnik...
Župnik v Adlešičih Ivan Feliks Šašelj (1859-1944) je v Bisernicah II. (1909)zapisal vražo iz Adlešič: "Na novo leto - 1 januarja po polnoči gredo dekleta na zdenec po vodo. Katera odnese prva vode, zagradi zdenec s trnjem in kamenjem, da ne morejo druge lahko do vode. O tej, ki prva pride in odnese vodo pravijo, da se bo tisto leto prva udala (omožila).
Šašelj pa je že leta 1906 v Bisernicah zapisal tudi: "Isto tako na novo leto dajo živini, vsaki glavi po kos božičnika."