Danes smo oddajo posvetili pomembnemu prazniku za vse vinogradnike in ljubitelje vina. Prazniku svetega Martina.
Martinovo zaznamuje izobilje, poleg vina so obvezne tudi spremljajoče pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj prav "Martinova gos"? To je povezano z omenjeno legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvujemo gos in jo pojemo. Na dan, ko naj bi iz mošta nastalo vino novega letnika, se v Sloveniji tradicionalno odvije vrsta prireditev. Letos množičnih dogodkov ne bo, so se pa nekateri odločili, da dogajanje prenesejo na splet. Sredi novembra, ko obeležujemo martinovo, je obdobje, ko se vegetacijska doba umiri in se v naravi bliža zimski počitek. To pa je tudi čas mladega vina, v katerega je povrel mošt. Dogajanje ob martinovem običajno pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovih mladih vin. Poklicali smo vodjo Enološkega muzeja Novo mesto, gospoda Andreja Bajuka in prijetno poklepetali o vinu, letošnjem letniku. O oceni letošnjega letnika semiških vin pa smo povprašali tudi predsednika Društva vinarjev Semič gospoda Ivana Bukovca Klepetali pa smo tudi s priznanim sommelierjem Gregorjem Krenom. Zanimalo nas je, kje so po njegovem najboljši vinogradi na Odnos do vina se je tako v svetu kot v Sloveniji v zadnjih desetletjih zelo spremenil. V skoraj vseh mestih najdemo vinoteke in vinske bare. Ljudje vsepovsod pijejo vino, se o njem pogovarjajo, se izobražujejo. Sommelierja Gregorja Krena smo vprašali kako je s kulturo pitja vina pri Slovencih in na Dolenjskem, povedal pa nam je tudi kako se pravilno degustira vino.
Še več zanimivih pogovorov vas čaka v oddaji S Krko naokoli, ki jo je pripravila Vanja Movrin.