miha kordiš Svet24.si

V Levici sklepajo, da Kordiš "v resnici že ...

kovanci, papir Svet24.si

Več kot 14.000 samostojnih podjetnikov zaprlo ...

1701200115-dsc6110-01-1701200060823 Necenzurirano

Kako Medicor, Bitenc in drugi zasebniki lobirajo ...

1709294459-dsc00411-1709294277483 Reporter.si

Na Janševem shodu znaki kaznivih dejanj? Poslanka...

dallas daniel gafford luka doncic Ekipa

Gafford za Slovenijo na Eurobasketu: Bilo bi ...

Oliver Reed je veljal za zelo lepega človeka, začel pa je z vlogami negativcev Revija Stop

Velik igralec, še večji pijanec

Raul Victor Sanchez Ekipa

Olimpija lovi evropsko pomlad, Stožice ne ...

Novice Brežice

Po kuhanja prost dan na “Kuhno na ulci”

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.06.2015 15:52

“Brežice ležijo na obrobju Panonskega morja, kar pomeni, da so obmorsko mesto, ki je ostalo brez morja,” pravi Goran Šalamon, pevec skupine Demolition Group v svojem zadnjem intervjuju in dodaja, da so ravno lega ter različni vplivi in kulture držav sedaj že bivše Jugoslavije mesto, ki leži ob sotočju dveh rek, najbolj definirali. Spomni se Brežic, njegove mladosti.

Za ravno takšne Brežice je ob podobnem miselnem preskoku v lanskem letu nastala ideja za “Kuhno na ulci”; “street food” tržnico s posebno glasbeno noto festivala “Brežice, moje mesto”. Simpatična želja, da poletni dan preživiš na ulici, s prijatelji, dokler ne pade noč; ob zvokih glasbe in ob dobri hrani, ki te takoj vrne v čas mladosti, je tako postala realnost, ki se letos odvija že drugič zaporedoma.

Spremljevalna kulinarična ponudba na festivalih sicer ni več nikakršna novost. Še več, postala je trend za zahtevne obiskovalce, ki si želijo kvalitetnejše gastronomske ponudbe. Številni kuharji, ki hrano pripravljajo na stojnicah, pridejo od blizu in daleč ter predstavijo jedi na svojevrsten način in tako obiskovalcu ob poslušanju priljubljenega izvajalca live koncerta ponudijo božansko hrano, ki ne kliče po srebrnem priboru in desetih hodih, ampak je lahko prav tako enostavno okusna, čeprav postrežena na ulici.

Na “Kuhni na ulci” se predstavljajo kuharji s srcem, navdušenci, ki trdo delajo, da bi to postali in tisti stari mački kuharske scene, ki so gastronomski parket že osvojili in sedaj zgodbo razvijajo naprej. Dogajanje se tako letoš širi na 2 kulinarična dneva; petkovo Kuhno_ Lokalno, ki predstavlja lokalne ponudnike ter sobotno “Kuhno na ulci”, ki predstavlja gostujoče kuharje. Ob tem vam izdamo ščepec atmosfere; petkovo okušanje tradicionalnega sladkovodnega “fiš paprikaša” Ribiške družine Brežice in sobotni “Meet the Meat” v izvedbi gostilne Skaručna; mesno okuševalno potovanje v stilu špageti vesterna. Različni kosi mesa se bodo pekli na “longhorn texas” žaru, ki ga šef Slavko mlajši še posebej časti odkar se je vrnil iz svoje kulinarično-edukativne poti po Teksasu.

Kuhali bomo pod zvezdami, z glasbeno spremljavo Gibonnija in Vlatka Stefanovskega, Magnifica, Maraaye, Nuše Derende in njenih “Legend” ter številnih drugih. In ker je “Kuhna na ulci” zagotovo najbolj »glasbena« street food prireditev, je njena letošnja uradna ambasadorka glasbenica & vrstna kuharica, Andja Marić, ki bo poskrbela, da se bodo kuhalnice vihtele v pravem ritmu. Naj bosta torej petek, 26.6. in sobota, 27.6. letos kuhanja prost dan. Za to pa je potreben samo prijeten skok do očarljivih Brežic.



Foto: Luka Rudman
Avtorica: Katarina Hauer