Zavod Kočevsko je v želji lokalne ponudnike spodbujati k izboljševanju ponudbe, ki temelji na lokalnih sestavinah, v letošnjem letu razvil lokalno kolektivno blagovno znamko O, Kočevsko! Podelili so tudi prve štiri certifikate gostincem za pripravo vrhunskih jedi z lokalnimi sestavinami in kočevskim gozdnim pridihom.
Za podelitev certifikata s področja kulinarike so posebej zasnovali koncept jedi, ki bi jih lahko lokalni gostinski ponudniki ponujali na svojih jedilnikih, recepture zanje pa je pripravil z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuharski mojster Luka Košir iz Gostišča Grič.
K sodelovanju so povabili gostinske ponudnike s Kočevskega, ki so morali v svojo ponudbo vključiti vsaj eno jed iz nabora ter pri tem upoštevati dejstvo, da mora biti vsaj polovica surovin za jedi lokalnega izvora.
Ocenjevalna komisija je nato obiskala ponudnike ter izbrala tiste, ki so zaslužili certifikate O, Kočevsko! To so Gostišče 3 zvezde, Lovski dom pr' Slavcu, Sarine dobrote in Slaščičarna.
Na Zavodu Kočevsko, ki v občini Kočevje kot javni zavod skrbi za turizem in kulturo, ocenjujejo, da bo lokalna kolektivna blagovna znamka izboljšala prepoznavnost posameznih ponudnikov, hkrati pa bo pričala o njihovi kakovosti.
"Skupne znamke pri potrošnikih namreč utrjujejo zaupanje in zmanjšujejo občutek tveganja ob nakupu, saj predstavljajo preverjeno garancijo kakovosti ter olajšajo prepoznavanje najboljše ponudbe oziroma izdelkov. Pri takšnih izdelkih in ponudbi, ki so podkrepljeni z znamko kakovosti, se gostje pogosteje odločajo za nakup, pripravljeni pa so plačati tudi višjo ceno," pravijo.
Ponudba in izdelki, ki bodo povezani v kolektivno blagovno znamko O, Kočevsko!, bodo dodatno izpostavljeni s skupno promocijo na domačem in tujih trgih, pridobili bodo tudi možnost uporabe znamke kakovosti Kočevsko.