20-letni Anže Kuplenik z Vrha pri Pahi pri Otočcu, je 20. junija pretrgal niz primorskih zmag in pokal odnesel na Dolenjsko. V petek, 21, junija so zanj vaščani pripravili sprejem in ga postavili pred različne izzive, kako jih je rešil?
Čeprav se je med finalistoma razvil prijateljski odnos, sta se odločno pomerila drug proti drugemu. Sreča in spretni prsti pa so bili tokrat na strani mladega Anžeta Kuplenika, ki je za dve točki ugnal Sanjo Sirk.
Ves čas so mu ob strani stali njegovi domači.
Pri glavni jedi ju sodniki niso omejevali, lahko sta se odločila za katerekoli sestavine sta želela. Sanja je pripravila tehnično zahteven kaviar, Anžetu pa so težave s folijo in pečenjem mesa na koncu prinesle štiri točke manj kot Sanji, ki je prevzela vodstvo.
Odločala je Karimova sladica s kar 116 koraki priprave. Sanjo in Anžeta je čakala receptura na 10 straneh, na voljo pa sta imela dve uri in pol. V studiu so se jima pridružili družinski člani, napetost pa je rasla iz minute v minuto. Čeprav sta bila vidno utrujena, sta se borila do konca. Na koncu so štele malenkosti: čeprav je Anže storil manjšo napako, ki ni vplivala na okus, pa je Sanja storila dve več. To je študentu prineslo naslov slovenskega Masterchefa, pokal pa je prvič romal na Dolenjsko.
Anže se je imel med šovom, ki je trajal dva meseca in pol, soočal s težkimi osebnimi preizkušnjami. Umrla mu je babica, na katero je bil zelo navezan, opravljal pa je tudi svoje študijske obveznosti in napoveduje, da namerava študij dokončati.
Z zmagovalcem Anžetom so se že včeraj pozno zvečer poveselili njegovi domači, prijatelji in vaščani vasi Vrh pri Pahi. Ob njegovem izjemnem dosežku so pripravili ognjemet, zaigrala pa je tudi harmonika. Zmagovalca, ki je dobil 50.000 evrov, pokal in naziv MasterChef, je navdušena druščina dobesedno "stuširala" s penino, rajanje pa se je nadaljevalo še dolgo v noč.
Mlademu kuharju, ki je postal peti in najmlajši slovenski Masterchef, čestitamo.
Vaščani Vrha pri Pahi in Pahe so v petek, 21. junija za Anžeta pripravili prijetno presenečenje. Na poti domov so mu pripravili "zasedo" in ga zasuli s čestitkam in izzivi.
Mladi kuhar je moral z zavezanimi očmi pokušati začimbe. Pomagal si je lahko le z vonjem in okusom in pravilno je ugotovil vseh sedem začimb. Naslednji izziv je bilo sekanje drv in priprava ognja na prostem, nato pa je še pripravil maso za palačinke in jih spekel za vse zbrane.
Pri delu ga ni prav nič spravilo iz tira. Med izzivi pa je tudi odgovarjal na vprašanja o nadmorski višini kraja Vrh pri Pahi (381,4m) in pravilno povedal rojstne dneve vseh članov njegove družine, s katero je zelo povezan.