Med prireditvami, ki postajo prepoznavne in daleč širijo glas dežele suhe robe, je tudi fižolov dan v Hrovači pri Ribnici. Člani tamkajšnjega izjemno uglašenega Vaško etnološko turističnega društva so ga pripravili trinajstič.
Posvečen je čaščenju več kot 30 različnimi kulinaričnimi jedmi (letos so prvič postregli s fižolovimi čevapčiči in pico), ki jih iz te stročnice okusno in užitno, menda nihče ne zna pripraviti tako omamno kot ravno hrovaške gospodinje, še posebej onim iz avtohtone sorte Ribničan.»60 Hrovačanov si je nadelo predpasnik in zavihalo rokave pri organizaciji prireditve, za vsa lačna usta so skuhali ali spekli več kot 30 različnih jedi(tudi leto so šla za med fižolove sladice) in za to uporabili okoli 150 kilogramov fižola, » je dejal predsednik hrovaškega društva Ivan Prelesnik.
Izbirali so tudi miss Fižolovega dne. Ne osebo ampak jed. Komisija je imela težko nalogo in isto število točk,30, dodela petim jedem.
Množico je obiskala prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je postregla z zabavno iznajdbo, v goste so prišli stari prijatelji iz Bukovcev ter na novo gospodinje iz Ajdovščine.
Kdor si je hotel, si je lahko udeležil številnih delavnic. Za zabavni del je poskrbel mladinski in članski humorni Radio Mlajku in folklorna skupina Lončki.
Za konec so Gornikovi( France in družica Marija), ki na leto pridelajo nekaj mernikov, kar nanese okoli sto kilogramov, fižola v Hrovači, prikazali kako se fižol pajtla (mlati) in prebira.