Na Liscu pri Dobrniču so včeraj predstavili prvo strokovno monografijo o šmarnici, ki je bila dolga leta prepovedana in nezaželena in jo gojijo le še ponekod.
Zakonodaja jo danes uvršča med aromatizirane fermentirane pijače. Avtorji knjige so ovrgli neupravičen stereotip o škodljivosti šmarnice oz. samorodnice na človekovo zdravje zaradi vsebnosti metanola.
V šmarnici je namreč vsebnost metanola nekoliko višja kot to določa zakonodaja za bela vina, vendar nižja od vrednosti, ki je določena za rdeča vina.
Urednik zbornika je mag. Dušan Šepec, prispevke pa so napisali sodna izvedenka za forenzično toksikologijo dr. Majda Zorec Karlovšek ter dr. Mitja Kolar in dr. Jernej Iskra s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki so šmarnico vzeli pod drobnogled z medicinskega, enološkega in kemijskega ter kulturnozgodovinskega vidika.
Monografija ima 124 strani.
Urednik zbornika mag. Dušan Šepec
Prva strokovna monografija o šmarnici