Osnovnošolci Škocjana, Novega mesta, Koprivnice in Krmelja so včeraj na tretjem regijskem tekmovanju v Obujanju slovenske kulinarične dediščine v Domačiji Novak, v Sadinji vasi pri Žužemberku, postavili novi nivo celotnemu projektu, dvignili standard in podali izziv vsem prihajajočim etapam.
V domačem okolju pri Novakovih v Sadinji vasi, v Domačiji so, po nekaterih mnenjih še kuharsko neizkušene roke otrok, prekosile same sebe in osupnile gledalce ter žirante.S prefinjenim čutom za ribje meso: do sekunde natančno odmerjenim časom peke ali kuhe, sestavin, ki so sovpadale po avtohtonih standardih in že zdavnaj pozabljene kombinacije, postrežene na vizuelno dovršen način, nežno začinjene, zrele za v kuhinje velikih Chefov...
Žlikrofi, pira, žganci, zaroštan močnik ali ajdova kaša, vse s tehtno razlago in podlago o avtohtonosti, vzrokih priprave v času naših prababic in z okusom, ki so te popeljali v nebesa.
S pomočjo Borisa in Miriam Novak v njihovi Domačiji so se tokrat odločili, da napredujejo 4 tekmovalne skupine:
· Škocjanski krapi, OŠ Frana Metelka Škocjan, s krapovim paprikašem in škocjanskimi žganci
· Knapec, OŠ Krmelj, s filejem postrvi na špinačni posteljici in zaroštanim močnikom
· Navihani sulci, OŠ Frana Metelka Škocjan, s pečenim sulcem in ajdovo kašo z zelenjavo
· Podgurski pobci, OŠ Grm Novo mesto, s pečeno postrvjo in dolenjskimi žlikrofi
več na: www.kuhnapato.si