Svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau je pred kratkim, v hotelu Slon, razglasil najboljše za leto 2020, tiskana verzija vodnika pa je ravno sveža iz tiskarne.
Inšpektorji so letos obiskali več kot 180 restavracij ter pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Letos se dodatno predstavljajo tudi turistične kmetije in slovenski živilski izdelki.
Med najbolje ocenjenimi restavracijami je v Sloveniji šest takih, ki so prejele po štiri kape, med njih se uvršča Ošterija Debeluh iz Brežic, katere lastnik Jure je Tomič. Jure Tomič je prejel tudi z naziv Chef prihodnosti.
Ostali uvrščeni ponudniki iz regije Posavje, ki se sicer uvršča v Termalno Panonsko regijo so:
Gostilna Repovž (3 kape, izbor najboljših slovenskih restavracij), Tri lučke (2 kapi), Splavar (1 kapa)
Gostilna Šekoranja (1 kapa), Gostilna Kunst (1kapa), Restavracija Ajda (1 kapa)
Gault&Millau Pop:
Gostilna Jež
Izbor turističnih kmetij: Turistična kmetija Vimpolšek, Turistična kmetija Grobelnik
Vina: Istenič, Kobal 1931, Domaine Slapšak
Izbor malih pivovarjev:
Ressel
Vsekakor je nabor vključenih izrednega pomena za posavsko gastronomijo in dodaten zagon za razvoj celovitega regijskega gastronomskega produkta. V vodniku se je na nekaj straneh predstavila celotna turistična ponudba Posavja, ki dopolnjuje gastronomijo in obiskovalcem ponuja celovita doživetja, vključno z naravno in kulturno dediščino.