MLM, mariborska livarna, stečaj, delavci Svet24.si

Odpuščanja: Katera podjetja so se odločila za ...

Simon Popek, Miša Molk Svet24.si

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

Boris Kupec 2022 Necenzurirano

Po našem razkritju razveljavili 30-milijonski ...

dzani stojakovic novo mesto rom Reporter.si

V Novem mestu se hvalijo: To je Rom Đani, ki hodi...

doncic Ekipa

Dončić je tako odgovoril vsem kritikom, ki ga ...

kmetija uganka Njena.si

Srhljive skrivalnice ustvarjalcev Kmetije

pogacar Ekipa

Ko sem videl, kako se Pogačar obnaša ... Bil mu ...

Novice Črnomelj

FOTO: Zelišča v kulinariki

Piše: ZIK Črnomelj

Čas objave:
20.06.2019 12:57

Članice študijskega krožka Zelišča v kulinariki, ki deluje v okviru ZIK-a Črnomelj, so v sredo, 19. junija pripravile predstavitev knjižice o zeliščih in jedeh z zelišči. Obiskovalci so poleg znanj o zeliščih, pridobili tudi nasvete o tem, kako pripraviti nekatere jedi.

DSC_0943.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

Degustirali so jedi z zelišči, ki so jih pripravile članice krožka. Matej Špec s.p. je za razstavo jedi pripravil skutno gibanico s koprivami in čemažem, Pekarna Krajcar pa je spekla kruh z janežem in kumino.

DSC_0930.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

ZIK Črnomelj že več let izvaja študijske krožke s področja zeliščarstva in prehrane. V lokalnem okolju je v zadnjem času izražena potreba po razvoju zeliščarstva, tako z vidika gojenja zelišč kot z vidika njihove uporabnosti in vpliva na zdravje. Tako se je porodila ideja, da bi v okviru delovanja študijskega krožka Zelišča v kulinariki nastala knjižica o zeliščih in njihovi uporabnosti v prehrani.

DSC_0957.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

V študijski krožek Zelišča v kulinariki so se vključile članice z znanjem o zeliščarstvu. Delo v krožku je potekalo razgibano. Članice so si izmenjavale znanje in izkušnje o zeliščih, zeliščnih pripravkih in zdravi prehrani. Spoznavale so zelišča na domačem vrtu, se poučile o njihovem gojenju in pripravljale nove jedi z zelišči za pokušino. K zbiranju receptov za jedi z zelišči so nagovorile tudi širšo javnost, saj so želele zbrati tiste recepte, ki se v okolju uporabljajo. Na skupno končno izbiro zelišč je vplivala predvsem pogostost uporabe posameznega zelišča v belokranjski kuhinji nekoč in danes.

DSC_0909.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj

V knjižici boste tako spoznali dvajset zelišč, njihovo rastišče in razmere za pridelavo, njihovo uporabo v ljudskem zdravilstvu in kulinariki. Ob vsakem zelišču so zapisani recepti za pripravo jedi z zelišči. Pri nekaterih receptih so dodani namigi za različne načine priprave jedi. Knjižica je torej mešanica receptov starega in novega, že uveljavljenega in manj poznanega. Gre za preplet kmečkih in mestnih jedi, saj postajajo meje vse bolj zabrisane, in splet kontinentalne in sredozemske, a tudi belokranjske kuhinje.

DSC_0910.jpg
Zelišča v kulinariki
Foto: ZIK Črnomelj