Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Novo mesto je bilo prejšnji teden 10. regijsko osnovnošolsko tekmovanje Zlata kuhalnica.
Vse tekmovalne ekipe regijskih tekmovanj so pripravljale jedi, značilne za Ljubljano in njeno okolico, in sicer leteče žgance, pražen krompir in ljubljanske skutine palačinke. Zmagovalne ekipe regijskih tekmovanj se bodo pomerile jeseni na državnem tekmovanju, ki bo organizirano v sklopu Gostinsko-turističnega zbora Slovenije.
Na novomeški šoli je tekmovalo 6 ekip osnovnih šol, in sicer OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, OŠ ob Rinži Kočevje, OŠ Koprivnica, OŠ Žužemberk, OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica in OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče.
Njihovo delo je spremljala petčlanska komisija, ki je na koncu po seštevku točk dobila zmagovalca. Vse ekipe mladih kuharskih mojstrov so pripravljale že omenjene jedi s pridihom okolja, iz katerega prihajajo, in domišljije tekmovalcev in njihovih mentorjev.
Pet ekip je je za svoj trud dobilo srebrno priznanje, ekipa OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče pa je prejela zlato priznanje in se tako uvrstila naprej.
Zmagovalna ekipa učenk iz OŠ Velike Lašče bo tako še cvrla perutninske peruti, pripravljala pražen krompir z rdečo peso v solati in tudi skutine palačinke bodo gotovo večkrat na jedilniku, kajti s temi jedmi in svojim utečenim delom so prepričale komisijo.