Na dan, ko Slovenija zaznamuje rojstvo slovenskega knjižnega jezika, so v Trebnjem predstavili zbornik ob 30-letnici prireditve Iz trebanjskega koša, ter ob obujanju spominov uradno poskusili prvo trebanjsko slaščico, Baragovo rezino.
Dogodek so odprli člani Občinskega pihalnega orkestra Trebnje in Trebanjske mažorete, ki so Trebanjce prebudili, da so se dogodka udeležili v lepem številu.Večer je minil v prijetnem vzdušju obujanja spominov na bogato tradicijo osrednje turistične prireditve v Občini Trebnje, razpravi o njenem pomenu ter pozivih k razmisleku, kaj bomo v 'trebanjski koš' položili v prihodnje.
O tem so razpravljali Stane Peček, Zvonka Falkner in Tone Zaletel, ki poleg gospe Marije Cugelj, veljajo za idejne vodje koša od njegovih začetkov leta 1989. V razpravi se jim je pridružila tudi Joži Sinur, vodja JSKD OI Trebnje, ki je zbornik pripravila in uredila.
V slaščici se prepletata tradiciji, ki ju ločuje ocean. Namenili so ji maline, ki so jih Baragu ljubi Indijanci nabirali že dolgo pred prihodom Evropejcev - ter slast grozdja, katere trta daje Baragu rodnim dolenjskim gričem prepoznavnost, delo in veselje.
V Baragovo rezino so dodali rozine – kot presenečenja, ki so Barago prepričala, da je na pravi poti ob spajanju omenjenih tradicij, ter čokoladni mousse, kot tisto nekaj več, ki spodbudi ponos ob imenu znamenitega rojaka zaradi njegovih del in slovesa – predvsem 'čez lužo', kjer imajo ob Michigenskem jezeru celotno okrožje Baraga, Baragovo deželo in bolnišnico.
Osnova slaščice je nenavadno zanimiva – čokoladni biskvit, kot osnova na temni podlagi in podoba črnega talarja, ki si ga je oblekel Friderika Baraga, ko je stopil na pot bogoslovja. Obarvali so jo rdeče – v barvi ogrinjala, ki si ga je nadel kot škof, ter dodali ščepec edinstvenosti sladke čipke (duh blaženosti), ki bo krasila končno podobo Baragove rezine. Izbrani izvajalec in razvijalec rezine je Hotel Opara iz Trebnjega, v njihovi gostilni pa je za vse sladokusce sladica že na voljo.
Za prefinjene glasbene popestritve je znova poskrbela Glasbena šola Trebnje s profesoricama Špelo Lampret na flavti in Saro Zajc na kitari, za čudovito spremno razstavo čipk pa klekljarska skupina Žnurce.
Po zaslugi vseh sodelujočih je bil dogodek dobro obiskan, prijeten in odmeven. Obiskovalci so bili navdušeni nad 'sladkimi skrivnostmi', ki so jih razkrili skupaj, s tem pa vsaj vzpodbudili zanimanje za raziskovanje zgodovine, iskanje ustvarjalnih idej ter krepitev ponosa na njihovo tradicijo in dediščino.
Ponosni so, da jih obkrožajo ljudje, ki se dan za dnem nesebično trudijo za razgibane in prijetne dogodke v lokalni skupnosti ter jo s tem bogatijo.