Tudi v dolenjskem in bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu so začeli s trgatvijo. Podatki četrtega tedna spremljanja dozorevanja grozdja letnika 2018 (vzorčenje 27. 8. 2018), ki ga izvaja Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto kažejo, da se je trend dozorevanja grozdja upočasnil v primerjavi s prejšnjim tednom, kot posledica nekoliko nižjih dnevnih in nočnih temperatur, predvsem pa nekaj deževnih dni.
Vsebnost sladkorja se je zvišala v povprečju za cca. 4°Oe glede na prejšnji teden, vsebnost skupnih kislin se je v povprečju znižala za 1,2 g/L, pH vrednost se je povišala v povprečju za 0,12. Informacije iz terena, glede zdravstvenega stanja grozdja, kažejo na večji pojav gnilobe (kot posledice grozdnega sukača) in kisle gnilobe (kot posledice poškodb insektov), ravno tako na zelo neizenačeno dozorevanje iste sorte v istem vinogradu, na kar morate biti pozorni.
KGZS Novo mesto glede na parametre ter vremensko napoved svetuje trgatev zgodnjih sort kot so beli pinot, modri pinot, sivi pinot, chardonnay in kerner, odvisno od lege in zdravstvenega stanja tudi trgatev sorte zeleni silvanec. Vsekakor svetujemo, da pozorno spremljate stanje v svojem vinogradu in se na osnovi sladkorne stopnje, stopnje kislin, zdravstvenega stanja in želenega karakterja vina, odločate o optimalnem terminu trgatve.
Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja.
Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.
Na novomeškem zavodu opozarjajo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S te namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.
Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.