Na Raki so prejšnji konec tedna pripravili Festival č'bule, ki ga je organiziralo Turistično društvo Lovrenc Raka.
Dogajanje na prizorišču na trgu so začeli z okroglo mizo, ki jo je vodil predsednik turističnega društva Alojz Kerin, na njej pa so sodelovali Mojca Hrovat in Andreja Peterlin s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Mojca Škof s Kmetijskega inštituta Slovenije, Kristina Ogorevc Račič s Centra za podjetništvo in turizem Krško in gostinec Srečko Kunst.
Govorili so o letošnjih vremenskih razmerah za pridelavo čebule, o prizadevanjih in možnostih za zaščito raške čebule kot avtohtone, o bogati sestavi čebule in o njeni razširjenosti v kulinariki.
To je prvi festival, na njem so podelili prvo priznanje Antona Ulčnika za ohranjanje raške čebule. Priznanje je prejel Franc Ulčnik.
Festival so odprli predsednik Turističnega društva Lovrenc Raka Alojz Kerin, predsednik krajevne skupnosti Raka Primož Hribar in krški podžupan Vlado Grahovac, in sicer simbolično - tako, da so prerezali vsak po eno čebulo.
V soboto so se v netekmovalnem nastopu pomerili ljubiteljski kuharji, seveda z uporabo čebule, prvič pa je na 1. tamkajšnjem festivalu čebule sodelovala tudi maskota - na pol prerezana čebula.
Več fotografij s festivala najdete tukaj.